Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Klops z indyka

4-6 powyżej 60 minut pieczenie
Klops z indyka

Składniki:

750 g mielonego mięsa indyczego
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 czerstwe kajzerki
1 jajko
¾ szklanki przecieru pomidorowego
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Drobno posiekane cebulę i czosnek wymieszaj ze zmielonym mięsem i zieleniną. Bułki pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni - do uzyskania złocistego koloru. Grzanki wraz z przecierem pomidorowym i jajkiem dodaj do mięsa i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Posól i popierz do smaku. Mokrymi dłońmi uformuj klops i przełóż go do brytfanny posmarowanej masłem. Wierzch klopsa posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-90 minut. Klops można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa.