Dietetyczne odżywianie - Podaj indyka!
Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Grillowany indyk z warzywami

Grillowany indyk z warzywami

Składniki:

1 średniej wielkości pierś z indyka
warzywa wg uznania: bakłażan, papryka żółta, ziemniak
sól i pierz do smaku

Zupa z indyka

Zupa z indyka

Składniki:

500 g mięsa z indyka (skrzydła)
2 łyżki mąki
7 szklanek wody
2 żółtka
½  szklanki śmietany
½  pęczka natki pietruszki
½  selera
1 marchew
sól, pieprz, lubczyk do smaku

Pulpety z indyka

Pulpety z indyka

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1/2 bułki z przedziałkiem (najlepiej czerstwej)
1 spora marchew
natka pietruszki
pieprz, sól
2 duże łyżki mąki

Sałatka z indykiem

Sałatka z indykiem

Składniki:

100 g fileta z indyka
100 g sałaty
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
duża garść kiełków sojowych
1 ząbek czosnku
20 g cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz

Pierś z indyka w jogurtowej marynacie

Pierś z indyka w jogurtowej marynacie

Składniki:

500 g piersi z indyka
150 ml jogurtu naturalnego
kilka kropli soku z cytryny
8 łyżek oliwy
4 ząbki czosnku
papryka słodka
suszony imbir
gałka muszkatołowa
pieprz

Galaretka z mięsa indyczego

Galaretka z mięsa indyczego

Składniki:

filet z piersi indyczej
1 cebula
3 sztuki marchwi
3 pietruszki
seler
jeden por
½ puszki zielonego groszku
sól
pieprz
natka pietruszki
3 łyżki żelatyny

Zielona sałatka z indykiem

Zielona sałatka z indykiem

Składniki:

filet z piersi indyczej
300 g pieczarek
brokuł
300 g świeżego szpinaku
400 g jogurtu naturalnego
450 g świeżych ziemniaków
150 g groszku
6 łyżek mleka
90 g prażonych migdałów
6 sztuk cebuli - dymki
9 sztuk rzodkiewki
koperek
300 g ziemniaków sałatkowych
½ szklanki mleka
sól
pieprz

Sałatka z indykiem i ananasem

 

Składniki:

3 łyżki ugotowanego ryżu
100 g ugotowanej lub upieczonej w rękawie, pokrojonej w kostkę piersi z indyka
100 g ananasa pokrojonego z kostkę
1 łyżka suszonych rodzynek
4 łyżki jogurtu naturalnego

Pikantna sałatka z indyka

 

Składniki:

400 g piersi z indyka
200 g ugotowanego ryżu
1 świeży ogórek
2 marchewki
20 g listków mięty
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
ostra papryka
chili