
Pieczona pierś z indyka z ziemniakami




Składniki:
1 kg piersi z indyka
5 plasterków słoniny
pół szklanki białego, wytrawnego wina
1 kg ziemniaków
2 ziarnka jałowca
kolorowy pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Pierś indyczą umyj, posól, obłóż 4 plasterkami słoniny, posyp potłuczonym jałowcem i włóż do dużego naczynia żaroodpornego. Obok mięsa połóż dokładnie umyte, posypane solą i przyprawą ziemniaki. Dodaj pokrojony w kostkę ostatni plaster słoniny. Naczynie nakryj folią aluminiową (niezbyt szczelnie) i piecz 2 godziny w temperaturze 170 stopni, co jakiś czas odwracając ziemniaki w drugą stronę. Kiedy mięso i ziemniaki będą miękkie, wyjmij pierś, przełóż do garnka, polej winem, zagotuj. Pokrojone w plastry mięso podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem winnym w sosjerce.