Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Smażony indyk na młodej kapuście

2-3 do 60 minut smażenie
Smażony indyk na młodej kapuście

Składniki:

filet z piersi indyczej
1 główka młodej kapusty
1 cebula
pęczek koperku
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
10 dag pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój na plastry, lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem i wstaw do lodówki. Kapustę poszatkuj, pomidory umyj, osusz i przekrój na pól. Cebulę i koperek posiekaj. W dość wysokim i szerokim garnku, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Dodaj kapustę, oprósz solą, przemieszaj i duś na małym ogniu do chwili, aż będzie miękka. Następnie zagęść kapustę zasmażką przygotowaną z 2 łyżek mąki i masła, po chwili dodaj koper. Na rozgrzanym oleju usmaż mięso. Na oddzielnej patelni, na maśle, szybko przesmaż pomidorki koktajlowe.
Usmażone mięso podawaj z kapustą i pomidorkami.