Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Gulasz z udźca indyczego na ostro

2-3 do 30 minut smażenie
Gulasz z udźca indyczego na ostro

Składniki:

400g mięsa z udźca indyczego
2 ostre papryczki chilli
1 słodka papryka czerwona
1 słodka papryka żółta
2 cebule
3 ząbki obranego czosnku
2 łodyżki dymki
olej do smażenia
sos sojowy

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na kawałki wielkości ok. 1,5cm na 3cm. Obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą mocno przyrumienione. Na drugiej czystej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plasterki czosnku, plasterki papryczki chilli i cebule pokrojoną w grube kwadraciki. Paprykę słodką kroimy w spore dość kawałki i dodajemy do mięsa. Po dodaniu podsmażonej cebuli i czosnku dolewamy ½ szklanki bulionu i sos sojowy. Całość dusimy w otwartej patelni przez ok.10min, na ostatnie 3 min dodajemy dymkę pokrojona w grube kawałki. Doprawiamy solą do smaku.
Gulasz najlepiej podawać z ryżem Basmati.