Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Pikantny kociołek z pulpetami

4-6 do 60 minut smażenie
Pikantny kociołek z pulpetami

Składniki:

1 kg mięsa mielonego z indyka na kotlety  
1 Mozzarella
10 dag oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
l esencjonalnego rosołu
łyżki słodkiej śmietanki
łyżki siekanego majeranku
1 puszka czerwonej fasoli
2 ostre papryczki
1 puszka pomidorów krojonych bez skórek
500 g dowolnego makaronu
bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano – kilka listków

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w małą kostkę. Mielone mięso dopraw ostrą papryką i połącz z Mozzarellą, cebulą i czosnkiem. Formuj małe kulki i smaż na rozgrzanej oliwie. Następnie zagotuj rosół i dodaj ostrożnie śmietanę.  Doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 5 min. Dodaj pomidory, czerwoną fasolę, drobno posiekaną papryczkę oraz majeranek i doprowadź wszystko do wrzenia. Na koniec wrzuć pulpeciki. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Danie podawaj z makaronem ugotowanym osobno, w osolonym wrzątku. Udekoruj je oliwkami.