Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

4-6 do 60 minut smażenie
Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Składniki:

mięso mielone z indyka na kotlety
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
20 dag pieczarek
1 cebula
kilka gałązek majeranku (lub łyżka suszonego)
1 łyżka masła
1 szklanka śmietanki 30%
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 szklanka bulionu (może być z kostki bulionowej)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyść, umyj, osusz i pokrój na plasterki. W szerokim rondlu, na rozgrzanym maśle, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i przesmaż je. Wlej bulion i śmietanę - dokładnie połączoną z mąką. Dodaj sól i pieprz do smaku, oprósz majerankiem. Mielone mięso dopraw pieprzem i solą, dodaj czosnek. Formuj małe kulki i smaż na rozgrzanej oliwie. Następnie włóż pulpeciki do sosu z warzywami i gotuj je na wolnym ogniu przez kilka minut. Pamiętaj, aby dość często mieszać sos. Gorące pulpeciki podawaj z ryżem i surówką.