
Rolada z indyka ze szpinakiem




Składniki:
800 g filetu z indyka
2-3 wiązki świeżego szpinaku
2 łyżki sera Ricotta
100 g sera Parmezan
2 łyżki śmietany do sosów
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
2-3 łyżki masła
3 łyżki oleju do smażenia
gruba nić lub sznurek do wędlin
rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oczyść szpinak i odetnij twarde części. Wrzuć go na rozgrzane masło i smaż z dodatkiem 3 rozgniecionych ząbków czosnku, cały czas mieszając. Do szpinaku dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli. Wlej śmietanę, zamieszaj wszystko i przełóż do miski. Dodaj ser Ricotta i starty Parmezan, wymieszaj.
Filet z piersi indyka umyj i rozłóż na folii. Posyp go solą, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i czerwoną papryką. Na mięsie ułóż warstwę szpinaku, pozostawiając trochę wolnej powierzchni przy brzegach. Filet zwiń ściśle i obwiąż, żeby podczas pieczenia mięso nie rozeszło się.
Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż roladę z każdej strony, przez kilka minut. Następnie przełóż mięso, wraz z sosem z patelni, do foliowego rękawa. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut. W trakcie pieczenia przewróć mięso. Po upieczeniu zdejmij sznurek i pokrój roladę w plastry.