Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Rolada z indyka ze szpinakiem

4-6 powyżej 60 minut pieczenie
Rolada z indyka ze szpinakiem

Składniki:

800 g  filetu z indyka
2-3 wiązki świeżego szpinaku
2 łyżki sera Ricotta
100 g sera Parmezan
2 łyżki śmietany do sosów
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
2-3 łyżki masła
3 łyżki oleju do smażenia
gruba nić lub sznurek do wędlin
rękaw do pieczenia
 

Sposób przygotowania:

Oczyść szpinak i odetnij twarde części. Wrzuć go na rozgrzane masło i smaż z dodatkiem 3 rozgniecionych ząbków czosnku, cały czas mieszając. Do szpinaku dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli. Wlej śmietanę, zamieszaj wszystko i przełóż do miski. Dodaj ser Ricotta i starty Parmezan, wymieszaj.

Filet z piersi indyka umyj i rozłóż na folii. Posyp go solą, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem,  czosnkiem granulowanym i czerwoną papryką. Na mięsie ułóż warstwę szpinaku, pozostawiając trochę wolnej powierzchni przy brzegach. Filet zwiń ściśle i obwiąż, żeby podczas pieczenia mięso nie rozeszło się.  

Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż roladę z każdej strony, przez kilka minut. Następnie przełóż mięso, wraz z sosem z patelni, do foliowego rękawa. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut. W trakcie pieczenia przewróć mięso. Po upieczeniu zdejmij sznurek i pokrój roladę w plastry.