Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

4-6 do 60 minut gotowanie
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki startego sera żółtego
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 puszki pomidorów bez skórki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Do mięsa wbij jajko, wsyp ser i mąkę, dokładnie wymieszaj. Cebulę i seler drobno posiekaj oraz zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory i tyle samo wody (możesz odmierzyć ją używając pustych puszkek po pomidorach) oraz przyprawy. Gotuj wszystko ok. 10 minut. Zamocz ręce w zimnej wodzie, a następnie formuj malutkie pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i ostrożnie, pojedynczo wkładaj je do sosu. Pulpety duś ok. 25minut na wolnym ogniu. Podawaj z ryżem, makaronem lub kaszą kuskus.