Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Lasagne z indykiem

4-6 powyżej 60 minut pieczenie
Lasagne z indykiem

Składniki:

1 łyżeczka oliwy z oliwek
500 g  piersi z indyka
2 ząbki czosnku (zgniecione)
240 ml sosu pomidorowego
750 g pokrojonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka włoskich przypraw (bazylia, oregano)
350 g sera Mozzarella
300 g sera Ricotta
¾ szklanki startego Parmezanu
1 opakowanie makaronu do lasagne

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka pokrój na małe kawałki, dodaj do niego oliwę z oliwek i czosnek, a następnie przełóż je do głębokiej patelni. Dodaj sos pomidorowy, pokrojone pomidory, przyprawy, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na dno żaroodpornego naczynia wlej niewielką ilość sosu, po czym ułóż warstwę makaronu pokrywającą całe dno naczynia. Oprósz wszystko niewielką ilością sera Mozzarella i Ricotta. Dodawaj na zmianę warstwę: podduszonego mięsa z sosem pomidorowym, makaronu, sera (kończąc warstwą makaronu). Wierzch posyp Parmezanem. Piecz przez 30 minut, w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.