Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Phad thai z indykiem

2-3 do 60 minut smażenie
Phad thai z indykiem

Składniki:

400 g piersi z indyka
3 jajka
3 ząbki czosnku
300 g makaronu sojowego (wstążki)
200 g kiełków z fasoli
pół pęczka szczypiorku
kilka orzeszków ziemnych
1,5 łyżki cukru
3 łyżki czarnego sosu sojowego
2/3 szklanki wody
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaron namocz w wodzie przez ok. 30 minut. Pierś z indyka pokrój na małe kawałeczki, a szczypiorek na ok. 2,5 centymetrowe paseczki. Posiekaj czosnek. Głęboką patelnię (lub wok) postaw na średnim ogniu i wlej do niej 3-4 łyżki oleju. Wrzuć posiekany czosnek, uważając, by się nie przypalił. Po chwili dorzucić indyka i smaż go przez kilka minut. Następnie wbij jajka i zamieszaj wszystko. Gdy jajka się zetną, dodaj cukier, sos sojowy i makaron. Dolej wody i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie wrzuć szczypiorek i kiełki. Smaż wszystko jeszcze przez kilka minut. Gdy makaron będzie miękki, danie jest gotowe. Posyp je posiekanymi orzeszkami.