Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Udziec z indyka w sosie chrzanowym

4-6 do 60 minut smażenie
Udziec z indyka w sosie chrzanowym

Składniki:

mięso z udźca indyka
szklanka białego, wytrawnego wina
2 cebule
1 marchew
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
natka pietruszki
łyżka oleju
pieprz
1 seler
sól
2 łyżki sosu chrzanowego
2 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Filety z udźca indyka opłucz, osusz i delikatnie przypraw. Masło i olej rozgrzej na patelni i smaż mięso, aż się zarumieni i zmięknie (po 6-8 minut z każdej strony). Następnie zdejmij mięso z patelni, a podsmaż na niej pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje i zmięknie. Usuń z patelni tłuszcz, dodaj seler, wino i marchew. Doprowadź do wrzenia, po czym wlej sos chrzanowy. Ponownie włóż na patelnię indyka. Duś go na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie zmieszaj śmietanę z mąką kukurydzianą i dodaj je do sosu. Ponownie doprowadź wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje.