Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Galaretka z mięsa indyczego

4-6 powyżej 60 minut gotowanie
Galaretka z mięsa indyczego

Składniki:

filet z piersi indyczej
1 cebula
3 sztuki marchwi
3 pietruszki
seler
jeden por
½ puszki zielonego groszku
sól
pieprz
natka pietruszki
3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Oczyść i umyj warzywa i - wraz z pokrojonym na 4 części mięsem – zalej je 1,5 litra wody. Dodaj pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Następnie wyjmij mięso i warzywa, a wywar przecedź. Dodaj do niego namoczoną wcześniej żelatynę i podgrzej go (ale nie gotuj). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso pokrój na kawałki, marchew na plasterki. W głębokim naczyniu ułóż indyka, zalej go częścią żelatyny (tak, aby zakryła całe mięso) i schłodź w lodówce. Następnie udekoruj mięso marchewką i groszkiem, zalej resztą żelatyny i włóż potrawę do lodówki. Całkowicie ostudzoną galaretkę wyjmij z naczynia i udekoruj natką pietruszki.