Facebook

Ile masz czasu?

Dla ilu osób?

Sposób
przyrządzenia?

Pulpety z indyka

2-3 do 60 minut gotowanie
Pulpety z indyka

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1/2 bułki z przedziałkiem (najlepiej czerstwej)
1 spora marchew
natka pietruszki
pieprz, sól
2 duże łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Mięso wyłóż na półmisek, marchew ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu, bułkę namocz w zimnej, przegotowanej wodzie. Do mięsa wbij jajko, dodaj odciśniętą z wody bułkę, pokrojoną w drobniusieńką kostkę marchew, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Mąkę wysyp na talerz. Wywar z marchwi doprowadź do wrzenia. Do gotującego się wywaru wrzuć uformowane i obtoczone w mące kulki. Gotuj około 30 min,  po czym wyłącz kuchenkę i pozostaw pulpety pod przykryciem na około 15 min. Podawaj z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszami, w zależności od upodobań.